Page 76 - Laporan MKAKB 2019 flip
P. 76

3.0  MAKMAL MAKANAN


               Seksyen Makanan MKAKB telah memulakan operasi sejak tahun 2011. Peranan Seksyen
               Makanan ialah menganalisa sampel makanan bagi memastikan keselamatan dan melindungi

               orang awam daripada bahaya makanan. Seksyen Makanan terbahagi kepada :

               1.  Makmal Mikrobiologi

                         i.   Unit Mikrobiologi

                         ii.   Unit Molekular

               2.  Makmal Kimia

                         i.   Unit Residu Racun Perosak

                        ii.   Unit Kontaminan Dan Pencemaran Semulajadi

               Pelanggan Seksyen Makanan terdiri daripada sepuluh (10) Pejabat Kesihatan Daerah seluruh
               Negeri  Kelantan,  Pintu  Masuk/Pelabuhan  Negeri  Kelantan  dan  Jabatan  Kesihatan  Negeri

               Terengganu.  Seksyen  Makanan  turut  menerima  sampel  subkontrak  seperti  analisis residu
               racun  perosak  (pesticide)  daripada  Makmal  Keselamatan  dan  Kualiti  Makanan  (MKKM)

               Kelantan.

               Pendaftaran  Juruanalisis  Makanan  merupakan  keperluan  yang  diperuntukkan  dalam  Akta
               Juruanalisis Makanan 2011 dan Peraturan-Peraturan Juruanalisis Makanan 2013. Seramai

               empat (4) orang Pegawai Teknologi Makanan telah diluluskan sebagai Juruanalisis Makanan
               Berdaftar dan Approved Signatories di bawah SAMM MS ISO/IEC 17025:2017.


                  3.1       Makmal Mikrobiologi
                  3.1 .1  Unit Mikrobiologi Makanan



               Unit Mikrobiologi Makanan menjalankan aktiviti penganalisaan bagi sampel penyakit bawaan
               air  dan  makanan  terutama  keracunan  makanan  dan  typhoid,  arahan  semasa  krisis  dan

               pemantauan  negeri  seperti  Projek  Pemantauan  Bekalan  Air  dan  Kebersihan  Alam  Sekitar
               (BAKAS). Pada tahun 2019, sebanyak 559 sampel yang merangkumi 2353 parameter telah

               dianalisis. Sebanyak 34% daripada sampel adalah dari sampel keracunan makanan, 65% dari
               kategori lain-lain penyakit bawaan makanan dan air dan 1% dari kategori pre-market approval.
               Laboratory  Turn  Around  Time  (LTAT)  Unit  Mikrobiologi  Makanan  adalah  7  hari  dan

               pencapaian LTAT tahun 2019 bagi unit mikrobiologi ialah 100%.

               Kaedah  –  kaedah  analisis  dan  senarai  parameter  yang  ditawarkan  oleh  Unit  Mikrobiologi
               Makanan adalah seperti di Jadual 30.





                                                           62
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81