Page 68 - Buku Makmal Kesihatan Awam Kota Bharu 2018 Laporan Tahunan final (1)
P. 68
3.0 MAKMAL MAKANAN
Seksyen Makanan MKAKB telah memulakan operasi sejak tahun 2011. Peranan Seksyen
Makanan ialah menganalisa sampel makanan bagi memastikan keselamatan dan melindungi
orang awam daripada bahaya makanan. Seksyen Makanan terbahagi kepada :
1. Makmal Mikrobiologi
i. Unit Mikrobiologi
ii. Unit Molekular
2. Makmal Kimia
i. Unit Aditif, STD & Pelabelan
ii. Unit Residu Racun Perosak
iii. Unit Kontaminan Dan Pencemaran Semulajadi
Pelanggan-pelanggan Seksyen Makanan terdiri daripada sepuluh (10) Pejabat Kesihatan
Daerah seluruh Negeri Kelantan, Pintu Masuk/Pelabuhan Negeri Kelantan dan Jabatan
Kesihatan Negeri Terengganu. Seksyen Makanan turut menerima sampel subkontrak seperti
analisis residu racun perosak (pesticide) daripada Makmal Keselamatan dan Kualiti Makanan
(MKKM) Kelantan.
Pendaftaran Juruanalisis Makanan merupakan keperluan yang diperuntukkan dalam Akta
Juruanalisis Makanan 2011 dan Peraturan-Peraturan Juruanalisis Makanan 2013. Seramai
dua orang Pegawai Teknologi Makanan telah diluluskan sebagai Juruanalisis Makanan
Berdaftar dan Approved Signatories di bawah SAMM MS ISO/IEC 17025:2005.
3.1 Makmal Mikrobiologi
3.1.1 Unit Mikrobiologi Makanan
Unit Mikrobiologi Makanan menjalankan aktiviti penganalisaan bagi sampel penyakit bawaan
air dan makanan terutama keracunan makanan dan typhoid, arahan semasa krisis dan
pemantauan negeri seperti Projek Pemantauan Bekalan Air dan Kebersihan Alam Sekitar
(BAKAS). Pada tahun 2018, sebanyak 765 sampel yang merangkumi 2845 parameter telah
dianalisis. Sebanyak 98% daripada sampel adalah dari sampel kes dan wabak. Laboratory
Turn Around Time (LTAT) Unit Mikrobiologi Makanan adalah 7 hari. Pencapaian LTAT tahun
2018 ialah 100%.
Kaedah – kaedah analisis dan senarai parameter yang ditawarkan oleh Unit Mikrobiologi
Makanan adalah seperti di Jadual 35.
LAPORAN TAHUNAN MKAKB 2018 55