Page 52 - Buku Panduan Perkhidmatan MKAKB
P. 52
A) ANALISIS KIMIA
BIL KAEDAH UJIAN PARAMETER MATRIKS BERAT BEKAS PENYIMPANAN TAT
MAKANAN MINIMUM (HARI)
1 Penentuan Acesulfame K dalam Acesulfame Minuman ringan 500 g/ml Plastik / Suhu bilik 30
minuman menggunakan High Potassium bungkusan
Performance Liquid Chromatography asal
(HPLC)
2 Penentuan Total Acidity dalam makanan Asid asetik Cuka buatan 500ml Bungkusan Suhu bilik 14
Sos cili asal
3 Penentuan antioksida sintetik (PG, Antioksida sintetik Minyak masak 250 g 30
TBHQ, BHA & BHT) dalam minyak masak
menggunakan High Performance Liquid
Chromatography (HPLC)
4 Penentuan Benzoyl Peroxide dalam Benzoyl peroxide Tepung 250 g 30
tepung menggunakan High Performance
Liquid Chromatography
5 Penentuan peratusan ikan dalam Kandungan bersih Makanan berkaling 2 tin 14
produk berkaling menggunakan kaedah
‘Drained Weight
6 Penentuan Peroxide value dalam Minyak Peroxide value Minyak masak 500 g 14
dan Lemak Menggunakan Kaedah
Pentitratan
7 Penentuan Biogenic Amine Dalam Histamine Ikan dan Hasil Ikan 1 kg Pembungkus Sejuk beku 30
Makanan Menggunakan High Spermine asal / Plastik
Performance Liquid Chromatography
Putrescine
Tryptamine
Spermididne
Tyramine
Agtamine
Phenyl Amine
Cadavarine
Buku Panduan MKAKB 36