Page 52 - Buku Panduan Perkhidmatan MKAKB
P. 52

A) ANALISIS KIMIA


                               BIL                    KAEDAH UJIAN                           PARAMETER                    MATRIKS              BERAT              BEKAS          PENYIMPANAN              TAT
                                                                                                                         MAKANAN               MINIMUM                                                  (HARI)


                               1        Penentuan        Acesulfame       K     dalam  Acesulfame                   Minuman ringan             500 g/ml           Plastik /          Suhu bilik            30
                                        minuman           menggunakan             High  Potassium                                                               bungkusan
                                        Performance  Liquid  Chromatography                                                                                         asal
                                        (HPLC)


                               2        Penentuan Total Acidity dalam makanan             Asid asetik               Cuka buatan                500ml            Bungkusan            Suhu bilik            14

                                                                                                                    Sos cili                                        asal

                               3        Penentuan  antioksida  sintetik  (PG,  Antioksida sintetik  Minyak masak                               250 g                                                       30
                                        TBHQ, BHA & BHT) dalam minyak masak
                                        menggunakan  High Performance Liquid
                                        Chromatography (HPLC)


                               4        Penentuan  Benzoyl  Peroxide  dalam  Benzoyl peroxide                       Tepung                     250 g                                                       30
                                        tepung menggunakan High Performance
                                        Liquid Chromatography

                               5        Penentuan       peratusan      ikan     dalam  Kandungan bersih             Makanan berkaling          2 tin                                                       14
                                        produk berkaling menggunakan kaedah
                                        ‘Drained Weight


                               6        Penentuan Peroxide value dalam Minyak  Peroxide value                       Minyak masak               500 g                                                       14
                                        dan    Lemak       Menggunakan        Kaedah
                                        Pentitratan

                               7        Penentuan  Biogenic  Amine  Dalam  Histamine                                Ikan dan Hasil Ikan        1 kg            Pembungkus            Sejuk beku            30
                                        Makanan           Menggunakan             High    Spermine                                                             asal / Plastik
                                        Performance Liquid Chromatography
                                                                                          Putrescine

                                                                                          Tryptamine

                                                                                          Spermididne

                                                                                          Tyramine
                                                                                          Agtamine

                                                                                          Phenyl Amine

                                                                                          Cadavarine





                               Buku Panduan MKAKB                                                                                                                                                             36
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57