Page 53 - Buku Panduan Perkhidmatan MKAKB
P. 53

A) ANALISIS KIMIA


 BIL   KAEDAH UJIAN   PARAMETER   MATRIKS   BERAT   BEKAS   PENYIMPANAN            TAT
  MAKANAN               MINIMUM                                                  (HARI)


 1   Penentuan   Acesulfame   K   dalam  Acesulfame   Minuman ringan   500 g/ml   Plastik /   Suhu bilik   30
 minuman   menggunakan   High  Potassium   bungkusan
 Performance  Liquid  Chromatography         asal
 (HPLC)


 2   Penentuan Total Acidity dalam makanan   Asid asetik   Cuka buatan   500ml   Bungkusan   Suhu bilik   14

 Sos cili                                    asal

 3   Penentuan  antioksida  sintetik  (PG,  Antioksida sintetik  Minyak masak   250 g   30
 TBHQ, BHA & BHT) dalam minyak masak
 menggunakan  High Performance Liquid
 Chromatography (HPLC)


 4   Penentuan  Benzoyl  Peroxide  dalam  Benzoyl peroxide   Tepung   250 g         30
 tepung menggunakan High Performance
 Liquid Chromatography

 5   Penentuan   peratusan   ikan   dalam  Kandungan bersih   Makanan berkaling   2 tin   14
 produk berkaling menggunakan kaedah
 ‘Drained Weight


 6   Penentuan Peroxide value dalam Minyak  Peroxide value   Minyak masak   500 g   14
 dan   Lemak   Menggunakan   Kaedah
 Pentitratan

 7   Penentuan  Biogenic  Amine  Dalam  Histamine   Ikan dan Hasil Ikan   1 kg   Pembungkus   Sejuk beku   30
 Makanan   Menggunakan   High   Spermine   asal / Plastik
 Performance Liquid Chromatography
 Putrescine

 Tryptamine

 Spermididne

 Tyramine
 Agtamine

 Phenyl Amine

 Cadavarine





 Buku Panduan MKAKB                                                                    36
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58